Formaz

We zijn telefonisch bereikbaar voor algemene en cursistenvragen op dinsdag en donderdag van 9-12u
of via info@formaz.be. Voor commerciële vragen zie contactpagina.

Kalender open opleidingen

Tel: +32 (0)2/253 85 11

Opleiding reachtruck bestuurder regio Mechelen

Voor het besturen van een reachtruck is een certificaat vereist, zelfs al bent u bijvoorbeeld al in het bezit van een certificaat heftruckbestuurder. Een reachtruck wijkt op meerdere fronten af van de klassieke vorkheftruck. Zo zit de bestuurder dwars in de reachtruck. Hierdoor is een reachtruck veel compacter dan een normale heftruck. Bovendien bevat een reachtruck een hydraulische cilinder in tegenstelling tot een heftruck, waardoor de vorken en mast voor- en achteruit bewogen kunnen worden.

U kunt voor het behalen van een diploma reachtruck bestuurder terecht bij Formaz. Wij bieden 2 uitstekende opleidingen reachtruck bestuurder in regio Mechelen, gericht naar zowel nieuwe als ervaren bestuurders.  Waarom is een opleiding nodig? Om de veiligheid van u en de medewerkers in het bedrijf te garenderen.

Een opleiding tot reachtruck bestuurder is wettelijk verplicht

Veruit de meeste bedrijven met een logistieke component in regio Mechelen beschikken over één of meerdere heftrucks en reachtrucks. Het inzetten van een reachtruck maakt het opslaan, verplaatsen en laden en lossen van goederen tot een veel gemakkelijkere taak, dan wanneer uw medewerkers dit met de hand moeten doen. Het besturen van een reachtruck is echter niet zo vanzelfsprekend en is zelfs gevaarlijk, indien dit door een leek wordt uitgevoerd. Daarom heeft de wet bepaald dat iedereen die een reachtruck wil besturen eerst een grondige opleiding moet gevolgd hebben

Opleiding met vakbekwaamheid voor nieuwe bestuurders

Indien u een medewerker wilt opleiden tot bestuurder reachtruck, of zelf een opleiding wilt volgen en nog nooit een reachtruck heeft bestuurd, dan moet u een opleiding mét vakbekwaamheid volgen.  Deze opleiding duurt 2 tot 4 dagen, afhankelijk van de huidige ervaring:

  • Deelnemers die nog nooit een reachtruck hebben bestuurd moeten rekenen op 4 dagen
  • Deelnemers met een klein beetje ervaring zijn vaak klaar in 3 dagen
  • Deelnemers met enige ervaring hebben doorgaans 2 dagen nodig om de opleiding af te ronden

De genoemde geschatte duur omvat ook het examen, waarvan een deel uit theorie en een deel uit praktijkoefeningen bestaat. Bent u geslaagd? Dan krijgt u een certificaat met vakbekwaamheid voor het besturen van een reachtruck. Dit certificaat is 5 jaar geldig. Elke 5 jaar moet u een veiligheidsopleiding volgen om uw vaardigheden op niveau te houden.

De veiligheidsopleiding voor bestuurders reachtruck 

De veiligheidsopleiding reachtruckbestuurder kunt u zien als een opfrissingscursus. Gelet op de wettelijke veiligheidsvoorschriften moet elke reachtruckbestuurder over aantoonbare kennis en vaardigheden beschikken, om een reachtruck te mogen blijven besturen. U kunt deze opfriscursus bij Formaz volgen, zowel in één van onze opleidingslocaties, als bij u op locatie in regio Mechelen.

De veiligheidsopleiding bestaat uit ca. 3 uur theorie en 1 tot 5 uur praktijkoefeningen per deelnemer. Na het afronden van de opleiding, ontvangt u een bewijs van deelname dat opnieuw 5 jaar geldig is. Na het verstrijken van deze periode kunt u op eenzelfde manier weer een certificaat behalen.

Hoe inschrijven voor de opleiding reachtruck bestuurder in regio Mechelen?

Bent u minstens 18 jaar, beschikt u over een attest medische geschiktheid, en beheerst u voldoende het Nederlands? Dan kan u zich via onze website inschrijven voor een opleiding bestuurder reachtruck. Heeft u nog vragen over Formaz of onze opleidingen? Neem dan gerust contact met ons op! Wij informeren u graag over de uiteenlopende mogelijkheden voor u in regio Mechelen.